Skip to main content

Waarom begeleiding met inzet van paarden?

Paarden zijn in de natuur vluchtdieren: dat zijn dieren die bij gevaar altijd proberen weg te komen. Veiligheid in de kudde is van groot belang. Mijn kudde is gewend om in een kudde te leven daar is veiligheid en ontspanning vanzelfsprekend. Mijn kudde is al meer dan tien jaar bij elkaar en in het samen zijn is er duidelijkheid en rust. Paarden hebben goed ontwikkelde ‘antennes’ voor het gedrag om zich heen en zijn zelfs in staat op afstand bij mensen hun hartslag te kalmeren. Dat maakt de inzet van de kudde in de begeleiding zo bijzonder.

Voor kinderen op de paardenrug draagt de beweging van het paard bij aan lichaamsbesef (the low-pressure). Een goed lichaamsbesef is een voorwaarde om contact te maken met de omgeving.

In het werk voel ik mij gesteund door deze werking, de essentie is dat kinderen kunnen ontdekken dat zij zich veilig voelen zowel fysiek als mentaal en dan kan er een ontwikkeling opgang komen. Kinderen kunnen immers alleen leren en ontdekken als zij zich veilig voelen.

De uitdaging is voor mij in het “oefenveld” voor een kind de ervaring aan te reiken die ik mag bevestigen waar het kind mee verder kan. Dagelijks ben ik aangenaam verrast door de ervaringen die mijn kudde aan de kinderen bieden en waar zij toe in staat zijn.In de ontspa de kudde werk ik met beweging- denken- beelden en creativiteit.